Via zijn broer. “Ik voetbalde bij RKC Waalwijk. Op woensdagmiddag hadden we geen training, dus ging ik met mijn broer mee die bedrijfsleider was bij een schoonmaakbedrijf om een bakkerij in Hilvarenbeek schoon te maken. In die bakkerij was alles wit. Ging je daar weg, dan was je ook wit. Ik ben een precieze man, eentje van perfectie. Ik kreeg de moeilijkste klus. Die lukte. De bakker gaf mij een compliment: ‘Het is nog nooit zo goed schoongemaakt, dat heb ik nog niet meegemaakt’. Jaren later in 2001 nam ik het schoonmaakbedrijf over met mijn broer. Ik ben echt en oprecht trots op ons team dat topprestaties levert.”

“Op het moment dat Hassan het schoonmaakbedrijf samen in 2001 met zijn broer overnam, telde het bedrijf 11 medewerkers. Binnen twee jaar had mijn broer geen plezier meer in het werk en heb ik hem in 2003 uitgekocht. Samen met mijn vrouw, Hanane Abdellaoui, ging ik verder onder de nieuwe naam Just Clean Bedrijfsdiensten. Nu (2022) telt ons bedrijf 35 à 40 man.” Dit succes is grotendeels mede door Hanane gekomen, vertelt Hassan: “Hanane is heel krachtig; zij is het brein achter ons bedrijf.”

Sociaal hart
“Ik had verder nooit eerder een bijbaantje gehad of gewerkt; ik was niet in de schoonmaak gegaan als mijn broer mij destijds niet had meegenomen. Ons bedrijf is verkozen tot Beste ondernemer met sociale hart in 2011 en Brabants Besten.”

Bij Just Clean Bedrijfsdiensten staat de deur voor iedereen open: van specialistisch reinigers tot vakantiekrachten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nu de arbeidsmarkt zich typeert door een ongekende krapte vragen we Hassan: hoe kom je aan mensen? “Moeilijk. We nemen enkel nog eenmalige nieuwe klussen aan op het gebied van specialistische reiniging om zo onze trouwe klanten te blijven bedienen. Regulier schoonmaakonderhoud nemen we voorlopig niet meer aan. Ik werk zelf ook weer op de werkvloer mee om onze klanten te blijven bedienen. Ik zie dat als een plicht van jarenlange prettige samenwerking en om onze medewerkers te ondersteunen, adviseren en verder te ontwikkelen. We hebben toch veel te bieden, want ik vind dat het moet kloppen qua mensen, verzorging, apparatuur enzovoort. En de kwaliteit moet gewaarborgd blijven”.

Perfectionist met passie
Hassan is gepassioneerd perfectionist. “We werken met de nieuwste technieken; ik ben er voorstander van. We hebben tal van innovaties op voorraadbeheer en ‑logistiek, waardoor we direct kunnen uitrukken naar een klus: van een calamiteit tot extra vloeronderhoud.”

Just Clean Bedrijfsdiensten verbreedde haar dienstenpakket vanuit de oorsprong als glazenwasserij; het bedrijf pakte de reiniging van de woningbouw 10 jaar geleden op. “We doen veel in de schoonmaak van mutatiewoningen. Dus woningen die de switch van huur naar verkoop maken. Dit kwam doordat we tijdens de glasbewassing verfspetters zagen. We zijn in gesprek gegaan met de verhuurder. We draaiden een pilot van vijf woningen strippen. Dat lukte, want na de controle was de woning in orde voor de verkoop.”

Bedrijf met topprestaties
“Onder druk presteren wij het beste, zoals een topclub of topbedrijf behoort te doen”, schrijft collega Karim Abdellaoui, operationeel manager, deze zomer op LinkedIn. Het bewijst dat Hassan de topprestaties uit de voetbalwereld heeft meegenomen en laat doorrollen in de schoonmaak. Zo ook deze post op LinkedIn in augustus:

Wat een topprestatie hebben onze vloerspecialisten, glazenwassers, vakantie- en oproepkrachten, en de vaste onderaannemers weer neergezet! We hebben in de zomervakantie maar liefst 135.000 m2 linoleumvloeren getopcoat en aan glasbewassing 200.000 m2! En tussendoor zijn alle werkzaamheden en spoedopdrachten bij onze vaste klanten ook ‘gewoon’ doorgegaan. Ook willen wij onze dames op kantoor bedanken voor hun inzet en flexibiliteit. 

Lid van SIEV, waarom?
“Ik sprak Maurice Rutgrink en ben lid geworden. OSB (nu Schoonmakend Nederland, red.) benaderde ons vanwege positiviteit; we waren toen genomineerd voor de Beste sociale werkgever. Wij vonden het jammer dat als je een prijs wint of positief in het nieuws komt ze je benaderen om lid te worden. Bij SIEV voelde en voelt het goed; je bent echt welkom en wordt niet als een nummertje gezien. SIEV bouwt op warme mensen, die zelf ook uit de schoonmaakbranche komen of daarin nog steeds werkzaam zijn. Op onze website stralen we met trots uit dat we SIEV-lid zijn, zo ook onze diverse keurmerken en ondertekening van de Code Verantwoordelijkheid Marktgedrag.”

“Als mkb’ers moeten we het doen. Samen. We kunnen dat als we groeien door meer leden aan SIEV te binden, want er valt nog veel te halen. In deze tijd kijken inkopers kritisch naar (schoonmaak)bedrijven. Aangesloten zijn bij een branchevereniging geeft aanzien.”

Meer betrokkenheid
Tot slot doet Hassan nog een voorstel: “Als we elke twee maanden overleg hebben, elkaar treffen, bijvoorbeeld tussen 16.00 en 18.00 uur bij een schoonmaakbedrijf, dan komen leden meer bij elkaar en leren we elkaar kennen. We hebben dan meer contact, meer betrokkenheid en meer samenwerking. Dat is belangrijk. Graag zetten wij de deur open voor zo’n bijeenkomst.”

Over Just Clean Bedrijfsdiensten 
Just Clean Bedrijfsdiensten is een duizendpoot in facilitaire dienstverlening. Sinds de oprichting in 2003 heeft ons Tilburgse familiebedrijf een grote ontwikkeling doorgemaakt. In het begin richtten we ons vooral op schoonmaakwerk, al snel groeiden we uit tot adviseur en uitvoerder van alle takken in de schoonmaakbranche. Vanaf 2013 breidden we ons dienstenpakket nog verder uit en namen we vakmensen in dienst voor bijvoorbeeld bouwschoonmaak, gevelreiniging, glasbewassing, industriële reiniging, tuinonderhoud, ontruimingen, vloeronderhoud, dakpannen reiniging en coaten , zonnepanelen reinigen, tapijtreiniging en calamiteitenservice.