Het kabinet stelt voor om na instemming van de Tweede Kamer op zaterdag 23 januari 2021 een avondklok in te voeren. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20.30 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown en heeft als reden het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan en een derde golf te voorkomen. Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan geldt een boete van € 95,00 per persoon en per overtreding.

Wat moet u als werkgever doen als uw schoonmaakmedewerkers tijdens de avondklokuren voor het werk naar buiten moeten?

Wat zijn de regels voor de avondklok?
Dit zijn de regels die het kabinet voorstelt: in principe moet iedereen tussen 20.30 uur en 4.30 uur binnen blijven. Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is wel toegestaan als je van je werkgever voor werk naar buiten moet en daarvoor het juiste formulier bij je hebt (zoals voor medewerkers werkzaam in de schoonmaak).

Welke formulieren moet de schoonmaakmedewerker bij zich hebben?
De Rijksoverheid stelt een uniforme verklaring beschikbaar op haar website. Het is niet de bedoeling dat je zelf formulieren maakt. Als het noodzakelijk is dat je naar buiten gaat, dan moet je deze standaardverklaring bij je hebben. Deze wordt de ‘Eigen verklaring avondklok’ genoemd. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en voor het uitlaten van een hond, heb je geen formulier nodig.

Werkgevers verstrekken de verklaring
Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. Deze wordt door de werkgever verstrekt. Op deze werkgeversverklaring moet uiteraard de naam van het bedrijf staan, gekoppeld aan de betreffende medewerker. Waar mogelijk ook de tijdstippen en data waarop de werknemer buiten moet zijn. De werkgever moet er ook voor tekenen dat dit naar waarheid is ingevuld. Een jas of bus met logo of een medewerkerspas is niet voldoende en dus niet geldig.

Verklaring voor werknemers beschikbaar
Als de avondklok er definitief komt, kun je als werkgever de formulieren van de Rijksoverheid downloaden via www.rijksoverheid.nl/avondklok. Naast de werkgeversverklaring dienen medewerkers elke dag een eigen formulier te kunnen laten zien met daarop de reden waarom hij of zij tijdens de avondklok buiten is. Voor zzp’ers geldt dat zij ook een dergelijk formulier (dus naast hun eigen werkgeversverklaring) bij zich dienen te hebben. Deze formulieren kunnen in print (en op termijn digitaal) mee worden genomen. Er moet gebruik worden gemaakt van het aangeboden formulier op de site van de Rijksoverheid. Deze wordt in meer talen beschikbaar gesteld

De avondklok geldt tot woensdag 10 februari 2021 04.30 uur ‘s morgens.

Vragen?
Heb je vragen over de invoering van de avondklok, dan kun je bellen naar het Bestuursbureau of de site van de overheid raadplegen: www.rijksoverheid.nl/avondklok

Klik hier voor de algemeen geldende coronaregels (van 20 januari 2021 tot en met minstens 9 februari 2021).