Het is wellicht de grootste uitdaging van mkb’ers in de schoonmaak op dit moment: voldoende personeel vinden. Wat kun je doen om niet de dupe te worden van de krapte op de arbeidsmarkt? Branchevereniging SIEV staat zijn leden bij met raad en daad. “Zorg dat je een bedrijf bent waar mensen wíllen werken.”

Dat het gebrek aan personeel in de schoonmaak problematisch is, blijkt onder meer uit de Factsheet Schoonmaak die uitkeringsinstantie UWV onlangs presenteerde. Daaruit blijkt dat het aantal bedrijven in de schoonmaak dat kampt met productieproblemen door een tekort aan personeel in twee jaar tijd is gestegen van 8 naar 36%. De branche scoort daarmee ook flink hoger dan het gemiddelde van alle sectoren, waar een kwart van de ondernemingen last zegt te hebben van krapte op de arbeidsmarkt.

Brancheorganisatie SIEV kent niet alleen de harde cijfers, maar hoort in de praktijk ook hoe moeilijk het is om werknemers te vinden. Volgens SIEV-voorzitter Maurice Rutgrink is het probleem groot en zal het de komende jaren alleen maar groter worden. “Kijk je naar de demografische statistieken, dan zie je dat met name de groep 35- tot 45-jarigen kleiner wordt. En dat is net de leeftijdscategorie van de meeste schoonmakers. Over een jaar of tien wordt de instroom aan de onderkant nog kleiner terwijl de uitstroom aan de bovenkant flink toeneemt.”

Er is een aantal dingen dat werkgevers zelf kunnen doen om hun kansen op het aantrekken van geschikt personeel te vergroten. Naast de voor de hand liggende zaken, zoals een goede vacaturetekst of het gebruik van sociale media en het eigen netwerk adviseert Rutgrink om als werkgever aantrekkelijker te worden door het optimaliseren van de secundaire arbeidsomstandigheden. “De marges op schoonmaakwerk zijn klein en het verhogen van het salaris zorgt over het algemeen maar voor een tijdelijke stimulans. Waar meer kansen liggen, is in goed werkgeverschap. Zorg dat je een bedrijf bent waar mensen graag willen werken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door naar werktijden te kijken. Passen die bij je werknemers? Een moeder met kleine kinderen zal eerder schoonmaakwerk willen doen als dat na het naar school brengen van de kinderen is in plaats van 6 uur ’s ochtends.”

Het kan volgens de SIEV-voorzitter ook in kleinere dingen zitten. “Als je een functioneringsgesprek met iemand hebt, neem dan een doos gebak mee. Of organiseer eens een barbecue voor iedereen.” Verder adviseert Rutgrink om ook de opdrachtgever te betrekken bij het bedenken van oplossingen om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. “Het kan al veel schelen als je schoonmakers af en toe een kop koffie aanbiedt of op een andere manier een prettige werksfeer stimuleert.”

Branchevereniging SIEV zet zich ook in voor een beter imago van de schoonmaakbranche. Daarnaast is SIEV van mening dat de overheid werken zou moeten stimuleren. “Het is bijvoorbeeld voor moeders in de bijstand in sommige gevallen aantrekkelijker om niet te werken en thuis bij de kinderen te blijven, dan om parttime schoonmaakwerk te doen. Dat debat wordt al lange tijd gevoerd, maar er is dan ook nog veel winst te behalen”, stelt Rutgrink.