“Leden van branchevereniging SieV merken het zodra ze de eerste ledenvergadering hebben bijgewoond: ze zijn niet alleen lid geworden van een organisatie die de belangen behartigt van zichzelf en hun collega-schoonmaakondernemers, maar ze zijn onderdeel geworden van een hecht netwerk van mensen die elkaar helpt en kennis wil delen. Lid zijn van SIEV betekent lid zijn van een gemeenschap”, zo stelt voorzitter Maurice Rutgrink.

Een netwerk van schoonmaakondernemers dat elkaar kent, begrijpt en bereid is te helpen. Wie lid wordt van SieV treedt toe tot een gezelschap van gepassioneerde professionals. Maurice: “Toen ik jong was wist je wel redelijkerwijs waar mensen zaten als je ze nodig had. Zo belde ik Ome Cor als ik iets wilde weten over bijvoorbeeld het opmeten van een oppervlak. Je Rolodex was je beste vriend. Maar tegenwoordig veranderen mensen steeds sneller van werkgever, of zelfs van beroep. Dat maakt het lastig om een netwerk op te bouwen. Als je nu investeert in een relatie met iemand, is het maar de vraag of iemand lang genoeg in het vak blijft om het de moeite waard te maken. Daarom is een verenging zoals SIEV zo belangrijk. Je weet wat je aan elkaar hebt.”

SIEV wil de samenwerking tussen leden onderling bevorderen. De vereniging doet dat onder meer door het organiseren van boeiende ledenvergaderingen en themabijeenkomsten. Maar ook door leden aan elkaar te koppelen, mocht dat nodig zijn. Via het ledenplatform bijvoorbeeld is een overzichtelijke lijst met aangesloten leden te raadplegen. Er is ook te vinden welke expertise de leden bezitten. Wie voor een aanbesteding staat kan zo eenvoudig van de kennis van het SieV-netwerk gebruik maken. Maar het zou ook best kunnen dat een opdrachtgever meerdere panden verdeeld over het land heeft. Dan is het soms handiger om een betrouwbare collega-ondernemer in die regio in te schakelen. Wat dat betreft hebben SieV-leden een landelijke dekking, net als de grote schoonmaakbedrijven. Wie niet lid is, kan overigens ook profiteren door contact op te nemen met het SIEV Bestuursbureau.

Maurice: “Het mooie van zo’n grote groep betrokken leden is dat er altijd wel iemand bij zit die over de juiste kennis beschikt. Met een goed netwerk kom je echt een stuk verder. Je kunt wel 1000 mensen volgen op LinkedIn, maar wat doen zij voor je als de nood aan de man is? Dan heb je veel meer aan een kleinere groep met mede-ondernemers waar je echt iets aan hebt. En dat is wat SIEV is.”