“Je kunt de mooiste offertes schrijven en het mooiste pand hebben, maar het gaat om de waarde die je als schoonmaakbedrijf voor je klant of opdrachtgever toevoegt, hoe en met wie je dat doet. Door deze meting toon je als schoonmaakbedrijf aan hoe de kwaliteit is en vooral waar de verbeteringen zitten en hoe je die kunt oppakken. Geen afstraffend karakter, maar een constructief leermoment waarvoor de betrokken medewerker open staat. Hoe veel vliegen zijn dat in één klap!”, vat Laetitia Simonis, vice-voorzitter SieV, samen. Op 20 januari organiseerde mkb-branchevereniging SieV (Schoonmaken is een Vak) het webinar Keurmerk Verantwoord Schoon. Een keurmerk, waaraan 7 jaar met hart en ziel is gebouwd om te komen tot een zichtbare, praktische, resultaatgerichte, leerzame, constructieve audit of meting, met ruimte voor complimenten. Zowel het schoonmaakbedrijf als de klant kan een LOSK-meting aanvragen, waarin de factoren mens, proces en resultaat centraal staan. De essentie van de meting, met het Keurmerk Verantwoord Schoon als bekroning en beloning: op een goede manier met je medewerkers aan de slag en naar buiten uitstralen dat je als schoonmaakbedrijf goed met je vak bezig bent. Niet vertellen, maar bewijzen. Een nieuw keurmerk roept vragen op; dit zijn de 4 belangrijkste vragen én antwoorden.
In het webinar Keurmerk Verantwoord Schoon was Gerard Spoor gastspreker. Wie is Gerard en waarom zet hij zich, samen met zijn compagnon Jan Vera, hiervoor in?
Gerard is directeur-eigenaar van Carling Opleidingen, Jan is pensionado; samen zijn ze goed voor meer dan 80 jaar ervaring in de schoonmaakbranche. Beiden zijn uit passie en ‘hobbymatig’ als vrijwilliger bij Stichting LOSK (Landelijk Orgaan Schoonmaak en Kwaliteit) betrokken. Ook al waren en zijn er al veel keurmerken, toch startten zij 7 jaar geleden de lange weg naar een keurmerk waar het echt om de praktijk en niet enkel om de theorie draait. “Onze branche is een praktijkgerichte branche”, om met de woorden van Gerard te spreken. “We willen heel graag een bijdrage leveren aan het profileren van goede schoonmaakbedrijven voor een betere branche.”
Het Keurmerk Verantwoord Schoon is het resultaat: de ultieme bevestiging van dat je het goed doet. Als schoonmaakbedrijf, als schoonmaakmedewerker, als opdrachtgever.
Hoe werkt het Keurmerk Verantwoord Schoon?
Alle schoonmaakbedrijf zeggen tegen prospects dat ze goed zijn. Als je dat ook aan kunt tonen met een keurmerk, ook dat u maatschappelijk verantwoord werkt, dan is dat de ultieme bevestiging. Voor het Keurmerk Verantwoord Schoon is een audit nodig, die op afspraak en in samenspraak met het schoonmaakbedrijf en de opdrachtgever (of andersom) plaatsvindt. Daarbij is ook een medewerker/leidinggevende van het schoonmaakbedrijf aanwezig.
Zowel een opdrachtgever als een schoonmaakbedrijf kunnen in aanloop naar het Keurmerk Verantwoord Schoon een LOSK-audit aanvragen. Dat kan op 3 niveaus: (1) een project-keurmerk (bijvoorbeeld voor een gebouw zoals het Atrium, zie deze link), (2) een bedrijfskeurmerk (bijvoorbeeld voor een schoonmaakbedrijf), (3) een segmentkeurmerk (bijvoorbeeld voor trappenhuisreiniging).
Een Keurmerk-audit bestaat uit 3 elementen:
(1) de mens, waarbij getoetst wordt hoe goed de schoonmaakmedewerker is voorbereid om zijn/haar werk uit te kunnen voeren, qua techniek, veiligheid, gezondheid en (arbo)wetgeving.
(2) het proces, waarbij wordt gekeken naar alle randvoorwaarden om tot een verantwoorde schoonmaak te komen, zoals de toegestane aanwezige chemie, PBM’s veiligheid van elektrische apparaten, trapjes, het wasproces, de hoeveelheid en kwaliteit van de materialen. Als je bijvoorbeeld ziet dat er 1 rood doekje ligt en op basis van microvezeltechniek 6 toiletgroepen schoongemaakt worden, kunnen wij dat natuurlijk niet verantwoord schoon noemen.
(3) het resultaat: zijn de eerste twee elementen goed geborgd, dan is het resultaat veelal Wordt dat met de LOSK-QMS meting bevestigd dan wordt het keurmerk een feit.
Hoeveel tijd en geld kost een LOSK-meting?
“Heb je de zaakjes goed voor elkaar, dan heb je er niet zoveel werk aan. We duiken niet in mappen, maar een medewerker van het schoonmaakbedrijf loopt wel met de audit mee”, legt Gerard uit. Het Keurmerk Verantwoord Schoon kent 3 criteria: (1) een (digitale) vragenlijst, (2) een proces-evaluatie en (3) een resultaat-evaluatie. De criteria voor het behalen van het keurmerk staan natuurlijk ook op de website van LOSK.
De meest prangende vraag: wat kost het keurmerk?
Dit is afhankelijk van de audit. De kosten zitten in voorbereidingen, administratieve afhandeling en variabelen als reistijd en aantal te bezoeken en objecten. “Om je een idee te geven: de kosten voor een VSR-hermeting zijn vaak hoger dan de audit voor het project voor het Keurmerk Verantwoord Schoon”, stelt Gerard gerust.
Het kostenplaatje wordt vooraf bekend gemaakt, zodat de aanvrager – de opdrachtgever of het schoonmaakbedrijf – kan beslissen om een audit te reserveren voor het Keurmerk. Ieder SieV-lid krijgt 10% korting.
Eén meting, geen verplichte hermeting(en), een andere en positievere aanpak dan de traditionele meetmethodes, dus minder kosten.
Wat levert het Keurmerk Verantwoord Schoon op?
Vertrouwen, vakmanschap en kwaliteit. En dat kun je uitstralen. Hoe? Gerard geeft een voorbeeld: “Taleninstituut Regina Coeli – bekend als De nonnen van Vught – ontvangt veel internationale gasten. Het instituut wil, zeker in coronatijd, laten zien dat haar gasten in een verantwoorde en veilige omgeving komen en verblijven.”
Je laat met het keurmerk zaken zien wat je anders enkel kunt vertellen.