085 - 210 11 20 bestuursbureau@siev.nl

Over SIEV

Wie is SIEV?

Schoonmaken Is Een Vak (SIEV) is sinds
21 maart 2012 dé mkb-branchevereniging voor ondernemers in de schoonmaak-branche. De bouwstenen voor SIEV en de branche zijn de leden, commissies, loketten en het bestuur. Zij zijn allen schoonmaakondernemers, waardoor SIEV-leden écht dicht bij elkaar staan en samen de koers inzetten naar meer respect en waardering.

Wat brengt SIEV?

SIEV zet zich in voor een betere cao, inkoopvoordelen voor leden bij partners en leveranciers, bevordert de kennisdeling en samenwerking tussen leden, en draagt er met het praktische SIEV Keurmerk aan bij dat (specialistische) schoonmaakbedrijven zich positief en transparant kunnen onderscheiden van minder presterende branchegenoten.

Social Media

SIEV is een actieve branchevereniging, die ernaar streeft om samen met zijn leden de schoonmaakbranche beter en structureel op de kaart te zetten. Daarom ondersteunt SIEV bijvoorbeeld de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en is SIEV vertegenwoordigd in branchebrede commissies als de Codekamer en Klachtencommissie.

SIEV-bestuur en ondersteuning

Paul Fok,
voorzitter

Rolien van Groeningen,
secretaris

Laetitia Simonis,
vice-voorzitter

Frank Verberne,
algemeen lid

Antoine Verhoef,
penningmeester

Anita Brouwer,
bestuursbureau

Doelstellingen van SIEV

Het bevorderen van samenwerking

Samen doelen bereiken. “Bij SIEV wordt het samenwerken niet alleen geroepen, maar ook gedaan.”

Het zal je niet onbekend voorkomen dat je een bedrijf krijgt als opdrachtgever in jouw regio. Deze opdrachtgever heeft meer vestigingen verspreid over het hele land. Je kunt dan vrijwel direct een beroep doen op de SIEV-leden voor bijvoorbeeld de glasbewassing in Sittard of in Sneek. Je bespaart je dan een reis van 2 keer 1,5 uur en je weet wel zeker dat de werkzaamheden door een betrouwbare partner worden uitgevoerd. Met de nieuwe Aanbestedingswet hebben SIEV-leden eveneens een voordeel, dat deze leden uit het hele land komen en wij net als de grote schoonmaakbedrijven een landelijke dekking hebben. Simpel: door samen te werken.

Via het SIEV-bestuursbureau (voor externe partijen) of via het ledenplatform wordt snel duidelijk welke SIEV-leden de juiste kennis en expertise hebben om jou bij je aanbesteding of uitvoering verder te helpen. Je kunt in een rustige periode ook actief jouw kennis en expertise aanbieden aan de andere leden. Zo hebben wij op alle vakgebieden in deze prachtige branche absolute specialisten.

Naleven van normen en garanties

Wie herinnert zich de stakingen van 2010 en 2012 niet, waar de hoge werkdruk in de branche ter sprake kwamen. Een vierkantemeternorm van 750 m2 per uur of meer is onmenselijk voor de schoonmakers. SIEV streeft ernaar om verantwoorde normen te hanteren bij en voor onze leden. Daarom hebben wij het SIEV Keurmerk opgesteld.

Met het SIEV Keurmerk leg je vast volgens de Code Verantwoordelijk Marktgedrag te werken, de juiste RI&E in te zetten en te gebruiken bij alle schoonmaakklussen en de Cao voor de Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf na te leven. Door het SIEV- Keurmerk onderscheid je je op een positieve manier. En belangrijk: het SIEV-Keurmerk is praktisch én onafhankelijk.

Belangenbehartiging

Mkb’ers vormen de basis van bv Nederland en van de schoonmaakbranche; mkb’ers zijn de drijvende kracht van onze economie. SIEV wil als brancheorganisatie haar stempel drukken op de cao-onderhandelingen. Daarom verzoeken we onze leden om over na te denken wat jij belangrijk vindt om te bespreken. Stuur jouw opmerkingen (gedegen) onderbouwd naar het SIEV-bestuursbureau, want jouw bijdrage helpt ons op weg naar een betere cao voor alle betrokkenen.

Diensten voor leden

Delen met anderen wat je weet, is waardevol.: “Het is prettig als je bij een club zit, die met elkaar problemen bespreken en oppakken”. Mede daarom is onze missie: alleen ga je verder, samen ga je harder. Dus door zaken te delen, kunnen we vermenigvuldigen. Een absolute meerwaarde voor leden is dat SIEV diverse diensten speciaal voor haar leden aanbiedt:

  • SIEV-cao-loket;
  • SIEV-inkoopvoordelen;
  • SIEV-schuldsaneringsloket;
  • SIEV-verzekeringen;
  • SIEV-verzuimloket.

SIEV-commissies

SIEV-keurmerkcommissie

SIEV gelooft in de kracht van de mkb’er en een keurmerk. Daarom toont SIEV met zijn uniek en onafhankelijk keurmerk zijn betrokkenheid bij het ambacht. Maximale transparantie en openheid zijn de kenmerken van het SIEV-keurmerk om alle typen schoonmaak(gerelateerde) bedrijven in de branche de mogelijkheid te geven om zich positief te onderscheiden van minder presterende branchegenoten.

Meer weten over het keurmerk? Lees verder op de webpagina SIEV Keurmerk of neem contact op met commissievoorzitter Maurice Rutgrink via keurmerk@siev.nl.

SIEV-cao-commissie

De belangen van een mkb-(schoonmaak)bedrijf lopen, naar onze mening, niet altijd parallel aan die van grote (schoon)maakbedrijven. Daarom hebben bestuur en leden zich in 2021 ingezet om met elkaar in gesprek te gaan over wensen, verwachtingen en belangen om de stem en kracht van de mkb’ers toch te laten horen voor de cao-onderhandelingen. Dit heeft geleid tot het SIEV-witboek-cao, die de cao-onderhandelaars en de schoonmaakbranche zeker niet ontgaan zijn.

Het bestuur en de cao-commissie houden constant de vinger aan de pols en overleggen regelmatig over wenselijke (toekomstige) aanpassingen. Ondanks dat SIEV (nog) niet aan de cao-onderhandelingen mee kan doen, onthouden wij ons zeker niet van onze mening en zullen we die op diverse andere wijzen voor het voetlicht brengen.

SIEV-ereleden

Op 21 maart 2017 bestond SIEV 5 jaar. Pieta Hoogvliet was als een van de initiatiefnemers nauw betrokken bij de totstandkoming en oprichting van mkb-branchevereniging Schoonmaken Is Een Vak. Als penningmeester heeft zij zich de eerste drie jaar volledig ingezet voor alles wat met SIEV te maken had. Pieta is nog steeds SIEV-lid. Het SIEV-bestuur meende daarom haar te eren en riep haar uit tot erelid van de vereniging. Dat gebeurde op de ALV van 12 april 2017. Uit handen van voorzitter Maurice Rutgrink ontving Pieta een glazen plaat, met een onuitwisbaar logo van SIEV en het woord ‘erelid’.

 SIEV is in 2022 een erelid rijker geworden: Maurice Rutgrink. En terecht. De grondlegger, kartrekker en voorzitter van 10 lange en intensieve jaren Schoonmaken Is Een Vak verdient deze titel én een bijzonder cadeau: een zilveren beeldje van een vakman met een eenschijfsmachine. Een waardevolle symboliek voor Maurice. Vice-voorzitter Laetitia Simonis reikte het cadeau uit aan Maurice en benoemde hem in het bijzijn van vele leden tot erelid van SIEV.

 

Heb je vragen?

Neem contact met ons op.

N I E U W S

Wil je op de hoogte zijn van alle belangrijke informatie, op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Download dan onze SIEV-app.

CONTACT

SIEV Branchevereniging Schoonmaak
Stadsplateau 7-8.22
3521 AZ  UTRECHT

T. 085 – 210 11 20
E. bestuursbureau@siev.nl

Klik hier voor onze privacy policy

Copyright (C) SIEV 2023